25.2.06

Soovite valget või värvilist vett?

Martin Luther King Jr sündis Atlantas 1929. aastal. Tema parim sõber, valge kaupmehe poeg, elas otse üle tee Auburn Avenue'l. Kui Martin oli viieaastane, ütles tema parima sõbra ema talle, et ta ei tohi enam kunagi nende juurde mängima tulla, sest ta on mustanahaline.

Väiksed lapsed ei saa sellistest asjadest aru.

Samuti nagu nad ei saa aru, miks on joogikraanide juures sildid "white" ja "colored". Kas ühest kraanist tuleb tavaline vesi ja teisest värviline?

Me käisime paar päeva tagasi The King Center'is. Kuigi see keskus polegi teab kui suur, olin seal kokku vist üle viie tunni. Vaatasin muuseumis ringi, rääkisin inimestega juttu, käisin kirikus, kus töötasid pastorina mõlemad, nii isa kui poeg, vaatasin ringi nende sünnikodus, käisin Martin Luther juuniori ja tema abikaasa Coretta Scott Kingi haual.


Martin Luther King on mulle ammu olnud üks inspiratsiooniallikaid. Mind on alati vaimustanud tema vaprus, tarkus ja rahumeelsus. See on kindlasti üks põhjus, miks kogu see päev The King Centeris mulle nii palju mõju avaldas. Aga teine põhjus on ilmselt see, et seal muuseumis oli tohutult lahedaid audiovisuaalseid materjale, alates tema lapsepõlvest kuni tänapäevani välja.

King pidas oma kõige kuulsama kõne ("I have a dream") 1963. aastal Washington DCs, Lincolni memoriaali ees. Minu meelest on väga võimas ka see kõne, mille ta pidas üks
päev enne oma atentaati 1968. aasta aprillis ("I've been to the mountaintop").



"Gandhi was inevitable. If humanity is to progress, Gandhi is inescapable. He lived, thought and acted, inspired by the vision of humanity evolving toward a world of peace and harmony. We may ignore him at our own risk." Martin Luther King, Jr.


Martin Luther King Jr'i haud, keset voolavat vett...


The King Centeris oli palju lapsi. Ühed tegid parasjagu pilti suure foto ees, kus on kujutatud terve trobikond Ku Klux Klani liikmeid. Tundus, et ega nad seda asja eriti tõsiselt võta, pigem rohkem naljaga pooleks.

Pärast ma rääkisin tund aega juttu ühe kutiga, kes töötas müüjana King Centeri poes. Tema arvates on noorte jaoks kõik see, mis seal muuseumis kujutatud, midagi eelajaloolist - midagi sellist, mis juhtus väga ammu ja millega tänapäeval ei ole enam midagi pistmist... Nojah, eks see vist on paratamatu. Aga ehk need asjad päriselt siiski ei unune...

No comments: