12.2.06

Kuidas vaesed muudavad maailma

Teisipäeval, kui ma Washingtoni jõudsin, olid Ameerika lipud pooles mastis. Musta nahkmantliga mees, kes mind lennujaamast oma vanas punases Lincolnis hotelli tõi, ütles, et leinatakse Coretta Scott Kingi.

Pärast Martin Luther King Jr'i surma 1968. aastal kujunes Coretta üheks Ameerika silmapaistvamaks naisliidriks, kandes edasi oma abikaasa unistust, ideaale ja väärtusi.

* * *

Eile õhtul sain tuttavaks Robert Eggeriga, kes on DC Central Kitchen'i asutaja ja vaimustav inimene! Ma olin Urmolt tema kohta nii palju kuulnud, ka ta raamatut lugenud, ning meie esimest kohtumist väga oodanud. Rääkisime kolm tundi kodututest, rokkmuusikast, Californiast, Martin Luther Kingist, Mahatma Gandhist ja sellest, kuidas maailma muuta :D.

DC Central Kitchen korjab ümberkaudsetelt restoranidelt kokku üleliigse toitu ja valmistab kodututele 4,000 toiduportsjonit päevas. Paljud DCCK töötajad on ise varem elanud tänaval - või vangis.

Nad on läbinud 12nädalase koolitusprogrammi, mille eesmärk on valmistada neid ette tööks DCCK's või mujal. 2004. aastal osales koolituses 78 inimest, kellest 56 sai programmi edukalt lõpetatud. Seitsme aasta jooksul on 91% lõpetajatest leidnud endale töö. Kolm neljandikku neist on ka kuus kuud hiljem tööl.

Tänase Washington Post'i esiküljel on artikkel DCCK'st: A Hand Up In a D.C. System Full of Letdowns. (Eesti ajakirjandusele mõeldes on huvitav märkida, et autor Neil Irwin valmistas seda artikliseeriat ette aasta aega.)

* * *

Martin Luther King
muutis maailma tänu sellele, et ta suutis miljonid vaesed inimesed oma selja taha koondada. Selles peitus tohutu jõud.

Kui üks inimene oleks jätnud bussipileti ostmata, siis bussikompanii poleks seda tähele pannud. Kui aga miljon inimest läheb tööle jala, naabritega autot jagades või kasvõi muula seljas, siis üsna varsti hakkab bussifirma muretsema.

Üksinda on inimene nõrk, miljon inimest koos on tugevad.

Kõik muulade selga!

No comments: