11.2.06

Ootused

Täna hommikul oli mul rõõmus kohtumine mehega, kes on üle 30 aasta töötanud selle nimel, et kodutuid aidata. Tema nimi on Michael Stoops, ta on praegu National Coalition for the Homeless (NCH) direktor.

Mike on ise tänaval elanud. Ta ütleb, et talle meeldib kodutute seltskonnas isegi rohkem olla, kui "kõigi teiega" :). Politsei on teda aastate jooksul üle 50 korra arreteerinud (paljudes USA linnades on kerjamine ja tänaval magamine keelatud).

Ka mitmed teised
NCH töötajad on endised kodutud. NCH on erinevaid valitsusasutusi mitukümmend korda kohtusse kaevanud - ja alati võitnud, välja arvatud ühe korra. Seda huvitavam oli Mike'i käest kuulda, et oluline osa tema organisatsiooni rahastusest tuleb ikka USA valitsuselt!

Mike on imetlusväärne inimene.

Uskumatu, et ta endiselt jaksab seda tööd teha.
Ta alustas kolmkümmend aastat tagasi ja võiks ju küsida, et mis on selle ajaga muutunud? USAs on täna 3.5 miljonit (!) kodutut. Sajad ja sajad organisatsioonid püüavad kodutuid aidata, aga probeem ei kao kuhugi.

Tohutult palju sõltub ootustest.

Mike ütleb, et tema enda ootused on aja jooksul väga palju muutunud. Praeguseks on ta selgelt sõnastanud eesmärgi
lahendada kodutuse probleem. Kõlab pisut uskumatult, aga ka George W Bush olevat sama välja öelnud. Väidetavalt tehakse tööd 10-aasta pikkuse strateegiaga, et kodutuse probleem lahendada.

Aga see tähendab, et ei piisa kodututele supi või riiete jagamisest, nagu enamus organisatsioone täna teevad. Tuleb tegelda ka kodutuse sügavamate põhjustega: sotsiaalne tõrjutus, vähene eneseusk, vähe motivatsiooni, et oma elu parandada jne jne.

Ma imetlen kõiki neid inimesi, kes aitavad koduta inimestele luua võimalusi tööd teha ja endale elatist teenida. Üks näide. Ka Washingtonis on olemas ajaleht, mida müüakse ainult tänaval ja mida müüvad kodutud. Ma ostsin Street Sense'i paar päeva tagasi.

Ja siin fotol on Street Sense'i üks müüjatest, Aaron:


Mõned faktid kodutusest USAs:
* Väga paljud kodutud töötavad 7 päeva nädalas, peaaegu 365 päeva aastas, aga ei suuda sellegipoolest endale püsivat eluaset muretseda
* Selleks, et 3-4 liikmeline pere võiks Washingtoni lähedal kodu omada, peavad nende sissetulekud olema ca 60,000 dollarit aastas
* 60% Washingtoni kodututest toetavad demokraate, aga tervelt 20% vabariiklasi ja 20% sõltumatuid kandidaate

No comments: