10.2.06

Niimoodi pooleldi on hea

Kui uhke, kui põnev, kui veider... Olen olnud kaks ja pool päeva Washingtonis, USA valitsuse külalisena siin kõigi võimaluste maal!

Pool-kogemata sattusin siia, osalema koolitusprogrammis, kus on peamiseks teemaks vabatahtlikkus. Meie seltskonnas on 15 inimest, mitmest ilmakaarest - Marokost, Egiptusest, Jordaaniast, Iraagist, Indiast, Malaisiast, Singapurist, Ida-Saksamaalt, Tshehhist, Slovakkiast, Eestist jne. Ei tea, mis neid riike USA valitsuse silmis ühendab...

Aga mulle meeldib siin. Eelkõige meeldivad inimesed. Nagu näiteks AK, pikema nimega Aureliuskyrham Nongkynrh. AK elab Shillongis, Kirde-Indias, mida ühendab ülejäänud Indiaga kümnekilomeetrine maalapp, nad kutsuvad seda kanakaelaks. Lahutab aga keel (Shillongis on oma grammatiska ja sõnavaraga keel), usk (enamus inimesi on seal kristlased), toit (ka lehmaliha tohib rahuliku südamega süüa) ja vist veel palju muud.

Kui minul kulus umbes 17 tundi, et Pelgulinnast siia Washingtoni jõuda, siis AK'l võttis teekond kodust siia aega umbes nädal aega. Kõigepealt neli tundi taksosõitu Shillongist lähemasse suurlinna. Sealt lennukiga Kalkutasse, siis Delhisse, kus läks 5 päeva dokumentide vormistamise peale. Sealt Londonisse ja lõpuks Washingtoni.

AK on tore inimene. Ta on väga lahke ja sõbralik, seepärast ta mulle vist meeldibki.

Täna olid meil koolitusprogrammi esimesed loengud.

Jordan Harding, Aleksander Einselni sõber, kes töötas 16 aastat Washingtoni lähedal ühes väiksemas paigas linnapeana ja kes on huvitaval kombel ka Tallinna ja Tartu ülikoolides õppejõuna töötanud, rääkis meile, et:

* Möödunud aastal läks USAs 1,6 miljonit inimest pankrotti
* Kokku oli eraisikute krediitkaardivõlg 780 miljonit dollarit
* Linnad kuuluvad USAs osariikidele ja linnaõiguste äravõtmine on sama lihtne nagu õiguste andminegi - ning seda juhtub!
* Kokku on USAs 19 tuhat linna
* Kõige väiksemas linnas elab 3 inimest

Andy King, Points of Light Foundation'ist, tuletas meile meelde, et:

* Suurem osa täiskasvanutest, kes on kõige aktiivsemad vabatahtlikud, on saanud oma esimese kogemuse juba lapsepõlves või kooliajal
* Peamine põhjus, miks inimesed vabatahtlikuks tulevad, on see, et "neil paluti tulla"
* Need, kes vabatahtlikuna ei tegutse, toovad peamiste põhjustena välja (1) ajapuuduse ja (2) keegi ei ole neid palunud
* PoL Fondi arvates on väga paljude sotsiaalsete probleemide põhjuseks "disconnect" - see, kui inimesed on teineteisest lahutatud. Milline on lahendus? "Connect", inimeste kokkutoomine. Vabatahtlik tegevus on üks hea võimalus.

Niisiis, kõigi võimaluste maa... Kui palju ma olen jõudnud kõigist võimalustest ära kasutada? Vist umbes viis.

Neli nädalat on veel aega.

* * *

Siia lõppu veel üks pilt Valge Maja eest. Elagu protestivaim!

No comments: