23.2.06

No moleste los ganzos

Matkasellid on nüüd kaks ja pool nädalat Ameerikas ringi tuuritanud ja oma silmaga näinud, et siin teevad peaaegu kõik inimesed vabatahtlikku tööd! Ühest küljest on see uskumatu - teisalt aga loomulik, sest ameeriklasi on selles vaimus kasvatatud.

Üleeile, kui me tegime pool päeva tööd Atlanta Community Food Bank'is, oli seal koos meiega veel kümmekond vabatahtlikku - pisikest, 6-8aastast tüdrukut koos oma õpetajaga.

Atlanta toidupank kogub restoranidelt ja poodidelt kokku üleliigse toidukraami ja toimetab selle edasi rohkem kui 700 organisatsioonile (enamasti supiköökidele), kes püüavad Atlanta ümbruses abivajajaid
aidata.

Esimeste vabatahtlike ülesanne oli suurematest kastidest toidukraami välja võtta ja pikkadele laudadele laiali laotada; järgmised kontrollisid pakendi peal realiseerimiskuupäeva; ülejärgmised sorteerisid 12 erinevasse kategooriasse (toit; kastmed; joogid; kommid; kohv & tee jne). Kõik need väiksed tüdrukud tegid tööd tohutu entusiasmi ja pühendumisega!


Aasta jooksul käib Atlanta toidupangas kokku 15,000 vabatahtlikku! Pooled neist tulevad vabatahtlikuks ainult ühe korra, aga ma jäin mõtlema, et see on siiski päris hea strateegia. Esiteks, et toidupanka siin kogukonnas paljudele inimestele tutvustada, ning teiseks, et tõsta inimeste teadlikkust sotsiaalprobleemidest. K
õigile vabatahtlikele - nii suurtele kui väikestele - näidati lühikest filmi Atlanta piirkonna kodututest ning selgitati erinevaid põhjuseid, miks inimesed peavad nälga kannatama.

Ma jäin mõtlema, et me võiks hakata Taaskasutuskeskuses Paide tänaval taas rohkem vabatahtlike abi kasutama. See aitaks taaskasutamise mõttelaadi levikule ilmselt päris hästi kaasa...

* * *

Hoopis kurvem teema aga on see, et hoolimata Atlanta toidupanga ja sadade teiste organisatsioonide ponnistustest on siin piirkonnas ikka üle 40 tuhande inimese, kes vajavad toiduabi.

Atlantas on 15 tuhat kodutut ja 400 supikööki!

Ja siis ma mõtlen, et mille paganaga kõik need sajad ja sajad organisatsioonid tegelevad, kes püüavad siin vaeseid inimesi aidata? Miks nende tegevusest ometi rohkem kasu ei ole? Paljud annavad vaestele süüa, aga vähesed tegelevad põhjustega, mille tõttu nad on näljas.

Tekib tunne, et mõnikord on vabatahtlike panus olulisem neile endile - neil on süda rahul, et nad on teinud midagi head - kui abivajajatele.

Paar päeva tagasi kohtusime Charlotte'i sotsiaalameti juhiga. Tema seisukoht oli, et mittetulundusühingute ja vabatahtlike võimuses ei ole vaesuse probleemi lahendada. Palju rohkem sõltub sellest, kuidas USA majandusel läheb (kui suur on tööpuudus jne). Nagu Bill Clinton ütles: It's the economy, stupid. Palju sõltub ka sellest, kuidas valitsus otsustab oma raha kasutada. Valitusel on alati rohkem raha kui mittetulundusühingutel. Mida George W Bush on teinud? Aasta-aastalt on ta vähendanud kulutusi sotsiaalprogrammidele ja haridusele. Igas linnas kohtame me inimesi, kes on tema pärast täiesti meeleheitel...

No moleste los ganzos. Ärge kiusake hanesid, neil on praegu pesitsusaeg ja nad ärrituvad kergesti.

No comments: